Introduktion til Neurofeedback

‘En high performance hjerne’ eller en optimalt fungerende hjerne er en hjerne, hvor man bevidst kan træde ind i den bevidsthedstilstand eller det aktivitets- og opmærksomhedsniveau, der er mest hensigtsmæssigt og ønskeligt under givne omstændigheder. Fx at være fuldstændig fokuseret og koncentreret om en vigtig opgave på jobbet og dernæst kunne slappe helt af og være i nuet sammen med familien, når man kommer hjem.
Ville det ikke være dejligt hvis du kunne fokusere og koncentrere dig fuldstændigt, når du skal udføre en vigtig opgave. At du kan slappe af og nyde livet, når du har weekend. At du er veludhvilet og frisk efter en god nats søvn. At du er i stand til at bevare roen og overblikket, når der er mange bolde i luften. At du er kreativ og energifyldt ?
Dette er faktisk muligt uden at skulle bruge år på meditation og mentaltræning.

Neurofeedback / Hjernebølgetræning

Metoden hedder Neurofeedback. Neurofeedback er en videnskabelig metode til at træne hjernen. Ved hjælp af avanceret videnskabeligt udstyr, måles hjernens aktivitet (hjernebølger) indenfor forskellige svingningsområder. Udstyret gør det muligt, at give en øjeblikkelig tilbagemelding af hjernebølgerne og dermed hjernens funktionsniveau i form af toner, animationer eller musik på en computerskærm. Gennem træning lærer hjernen og kroppen at finde de tilstande, som er optimale til forskellige situationer.

Træningen

Selve træningen foregår ved, at personen sidder behageligt i en stol med lukkede øjne, eller foran en skærm. Der er placeret elektroniske sensorer på hovedet, som registrerer hjernens aktivitet. Når hjernen producerer den ønskede tilstand, afspilles en lyd fra et par højttalere eller en animation sætter i gang. Dette er et signal på, at de rette typer hjernebølger er genereret. Under træningen lærer man bevidst at gå ind og ud af en ønsket tilstand, fx intens fokus eller dyb afspænding og efterhånden øger personen sin bevidsthed om, hvordan de forskellige tilstande opnås uden brug af udstyr og feedback.

 

Du kan læse om hjernebølger her.

Hvis du vil vide mere om neurofeedback og om hvordan du kommer igang kan du læse om ofte stillede spørgsmål her.